De geschiedenis van Antwerpen

Voor veel mensen is Antwerpen de favoriete stad voor een weekendje weg. En dat is ook niet zo vreemd, want deze prachtige stad heeft ontzettend veel te bieden. Antwerpen is nu de grootste gemeente van BelgiŽ, maar wie de geschiedenis kent weet dat dit niet altijd zo is geweest.

Goedkoop naar Antwerpen?

Betaal niet teveel voor je hotelkamer, B&B of appartement in Antwerpen. Met Trivago vind je gemakkelijk de laagste prijs voor hotels, appartementen en gastenkamers in Antwerpen. Trivago vergelijkt de prijzen van een groot aantal boekingssites en de officiŽle sites en laat je vervolgens de goedkoopste prijzen zien.

Bekijk de goedkoopste accommodaties in Antwerpen via Trivago Antwerpen.

Van dorp tot wereldstad

In de vroege Middeleeuwen was Antwerpen nog een dorpje. Het dorp groeide door de jaren heen langzaam verder en in het jaar 1008 kreeg Antwerpen een eigen stadszegel. Handel voeren werd steeds belangrijker en Antwerpen ontwikkelde zich tot een ware handelsstad die behoorde tot de grootste steden van het toenmalige Brabant. De stad groeide van 40.000 inwoners in 1500 naar 100.000 inwoners in 1560: een verdubbeling in minder dan een eeuw tijd. De Antwerpenaren werden in 1576 echter aangevallen door Spanje, waarop veel stedelingen naar Holland vertrokken. Het inwoneraantal daalde dan ook weer snel naar 45.000 mensen. Door de Spaanse bezetting werd de stad afgesloten van handel over zee en de Tachtigjarige Oorlog duurde voort. Binnen de stadsmuren bleven handel, kunsten en wetenschap zich ontwikkelen, maar het hoogtepunt van Antwerpen was geweest.

Pas in 1792 werd Antwerpen veroverd door Frankrijk. Zij openden de toegang tot de Schelde weer, maar Napoleon gaf de stad geen kans om op te bloeien. De haven werd een oorlogshaven, waar maar beperkte ruimte was voor handel. Het duurde nog jaren voor Antwerpen zich vanaf 1814 zou vormen tot een wereldhaven. Heel Europa profiteerde van hoogtijdagen in de handel, maar ook van economische inzinkingen.

Antwerpen in de 20e eeuw

Ook Antwerpen ontkomt niet aan bezetting in de Tweede Wereldoorlog. In 1944 wordt de stad bevrijd door de geallieerden. Toch krijgt Antwerpen in 1944 en 1945 nog te maken met bombardementen van Duitsland, waarbij de haven een belangrijk mikpunt is. Grote delen van de stad raken zwaar beschadigd, maar de haven blijft gelukkig zoveel mogelijk bewaard. Vanaf 1960 breidt de haven zich verder uit en ook vandaag de dag speelt de handel over water een belangrijke rol in Antwerpen. Vandaag de dag telt de stad bijna 500.000 inwoners en qua oppervlakte is het de derde grote gemeente van BelgiŽ, na Doornik en Couvin. Naast de haven staat Antwerpen bekend om chocolade, antiek, diamanten, mode en natuurlijk de Vogeltjesmarkt. Jaarlijks ontvangt deze stad dan ook duizenden toeristen die een bezoek aan Antwerpen keer op keer de moeite waard vinden.

Meer info over Antwerpen

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Antwerpen:
alles over Antwerpen
bijzondere plaatsen in Antwerpen
Antwerpen bezienswaardigheden top 10
Antwerpen in ťťn dag
Antwerpen top 10
Antwerpen informatie
Antwerpen nieuws & tips
Antwerpen toerisme
Antwerpen voor beginners

© alle rechten voorbehouden Antwerpen.nl / Patinco BV - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy